Leefgoed de Olifant | Rotterdam
Bibliotheek Rotterdam | Rotterdam
6 september 2017
B&S Distributiecentrum | Dordrecht
11 februari 2021
Show all

Leefgoed de Olifant | Rotterdam

Een stukje geschiedenis

In 2000 kwam Steenoven De Olifant leeg te staan en heeft het domein lang te koop gestaan. Uiteindelijk werd er gekozen om het prachtige domein toegankelijk te maken voor publiek. Om het onderhoud van de monumentale plek te kunnen bekostigen werd de non-profit Stichting Leefgoed de Olifant opgericht.

Eén van de oude opstallen, de wagenschuur, werd omgebouwd tot een restaurant annex theehuis. De keukenvoorzieningen werden geschikt gemaakt voor de catering van de vrijstaande vergaderruimtes en die van partijen buiten het Leefgoed.

Varkensschuur De Beer was toen al geschikt gemaakt voor vergaderingen en cursussen. De grote tuinschuur naast het restaurant, De Plaets, werd in stijl gebouwd om een opslag voor het restaurant en extra vergaderruimte te creëren voor kleine gezelschappen. De voorzieningen bleken aan een vraag te voldoen, en Stichting Leefgoed de Olifant besloot verder uit te breiden.

Op 7 april 2016 werd de afronding van de werkzaamheden gevierd. De burgemeesters van Capelle en Nieuwerkerk aan den IJssel prikten drie grote ballonnen door vanuit de Leefgoed-golfcar om symbolisch de afronding van de metamorfose te vieren. De bouw van De Hut, een nieuwe vergaderruimte, was toen afgerond. Deze vergaderruimte is gebouwd in de stijl van de bestaande schuren en heeft uitzicht over de weilanden. De Beer en De Plaets hadden een face-lift gekregen en De Blokhut, een gîte aan de rand van het terrein, oorspronkelijk bedoeld voor een B&B, werd een kleine vergaderruimte.

In de woonkamer en op de binnenplaats van Steenoven de Olifant vinden kleinschalige kunstexposities en theatervoorstellingen plaats. Omdat er zoveel meer recreatiemogelijkheden zijn gekomen werd de naam Hitlandbos in 2017 omgedoopt in Park Hitland.